top of page

Nissen rammes av EUs personvernforordning, barnas julegaver er i fare!


Tenk hvis Advokatfirmaet Braute hadde blitt kontaktet av julenissen for å bistå med problemer med innføring av EUs nye personvernforordning, GDPR.

I sommer trådde EUs personvernforordning, GDPR, i kraft i Norge. Personvernforordningen gjelder også virksomheter utenfor EU/EØS dersom de tilbyr varer og tjenester til personer i Norge. Det gjør Julenissen

Personopplysninger er alle opplysninger og vurderinger som kan knyttes til deg som enkeltperson. Typiske personopplysninger er navn, adresse, telefonnummer, e-post og fødselsnummer.

For å kunne dele ut riktig julegave til det riktige snille barnet, har julenissen et omfattende arkiv som inneholder personopplysninger. For at julenissen skal kunne opprettholde arkivet med personopplysninger, trenger han å innhente et aktivt samtykke for de som ønsker å fortsatt å stå i registeret slik at de skal kunne motta gave fra julenissen. Dette skal Advokatfirmaet Braute bistå med. Det er viktig å presisere at det er foresatte som må gi samtykke på vegne sine barn dersom de er under 13 år.

For å gjøre samtykke så enkelt som mulig har vi utarbeidet et elektronisk samtykkeskjema. Skjemaet fylles ut dersom man vil gi julenissen tillatelse til å lagre personopplysninger med den hensikt av å kunne få levert riktig julegave til riktig barn. Skjemaet finner man på www.brauteco.no/julenissen.

For barn som ikke er snille, er det ingen grunn til å fylle ut samtykkeskjema, de får jo uansett ingen gaver fra julenissen. Det er julenissen som har den endelige vurderingen om et barn har vært snill, det kan derfor være lurt å fylle ut skjemaet dersom man er i tvil.

Brudd på GDPR reglene kan gi bøter på 20 millioner euro, eller 4 prosent av årsomsetningen hvis det utgjør mer. Slike høye bøter vil kunne være katastrofale for julenissen. Han tar derfor ingen sjanser, og vil derfor ikke levere ut gaver til de som ikke har gitt samtykke.

Advokatfirmaet Braute har tatt kontakt med datatilsynet som har oppgave med å føre kontroll med personvernregelverket. Vi ønsker en avklaring på hvor raskt nissen må slette personopplysningene han har i sine registre dersom vi ikke greier å innhente et aktivt samtykke.

Etter personvernforordningen artikkel 15, har man rett til innsyn i hvordan opplysningene om deg behandles og hvilke opplysninger som er lagret. Dersom man ønsker et slikt innsyn i nissens registre, kan det gjøres med henvendelse til Advokatfirmaet Braute.

Nissen er svært lei seg for situasjonen som har oppstått. Nissen bor og har arkivet på nordpolen som er utenfor EU og EØS området. Han trodde derfor at GDPR reglene ikke gjaldt hans tjenester.

Nissen vil nok uansett ha nok å gjøre da de fleste barna i verden ikke bor i Europa. Videre er ikke dette noe problem dersom du feirer jul i for eksempel Thailand. Da vil nissen uansett komme som normalt.

For at alle skal ha en fredelig jul er det viktig at man fyller ut samtykkeskjemaet så raskt som mulig. Dersom man ikke vil være oppført i nissens registre er det fint å gi beskjed, så vil man straks bli slettet.

 

SATIRE: Denne artikkelen er ment som satire. Advokatfirmaet Braute representerer ikke julenissen og vi skal ikke innhente samtykke på hans vegne.

Recent Posts

Archive

Follow Us

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
bottom of page